Ja! Det får du. Det finns inga lagar eller regelverk som motsätter detta.
Att ta hand om transporten av den avlidne från bårhuset kan upplevas som svårt eller något som efterlevande inte vill ta del av. Därför erbjuder vi på Södertörns Begravning funktionen som transportör.
När alla anhöriga som önskat träffa den avlidne känner sig klara ringer vårdpersonal på en bårbil/politibil som tar med den avlidne tillsammans med dokument som ”Meddelande till bårhuset inför avlämning av avliden”.
Om anhöriga önskar se den avlidne igen går det att genomföra på bårhuset eller bisättningslokalen och då oftast i regi av begravningsbyrå.
Vi på Södertörns Begravning vet att det kan upplevas stressande och förvirrande kring när man som anhörig ska göra vad. Vi har därför nedan listat några viktiga förhållningsregler som du behöver ha koll på.
- Kremering eller jordfästning ska ske en månad efter dödsfall. Behöver du ansöka om anstånd för senare kremering gör du det hos Skatteverket.
- Efter kremering ska gravsättning ske inom ett år. Om det finns särskilda skäl till att det inte kan ske inom ett år behöver man ansöka om anstånd hos huvudmannen för begravningsverksamheten och/eller hos krematoriet.
- Efter att någon dött har du 4 månader på dig att göra en bouppteckning. Det kan du upprätta själv eller anlita en jurist/begravningsbyrå. Skatteverket kommer att skicka ett brev till dödsboet med viktig information inom tre veckor efter dödsfallet. Tänk på att du även behöver ett dödsfallsintyg, om du inte har fått ett sådant så kan du kontakta Skatteverket. Om ni behöver anstånd för bouppteckning ansöker ni om det hos Skatteverket.
När en person avlider övergår tillgångarna och skulderna till dennes dödsbo. Delägare i ett dödsbo är de efterlevande som ärver. Dödsboet är en juridisk person. Dödsboet företräds ofta av efterlevande sambo eller maka, där sådan finns, eller den avlidnes arvingar (barn) enligt lag och/eller på grund av testamente. Alla dödsbodelägare företräder dödsboet gemensamt i alla ärenden.
Ja, det är lite konstig fråga – men den är faktisk juridisk sann! Vems ansvar är kroppen efter dödsfall? Jo, det är de närmast anhöriga som ansvarar över kroppen i det avseende att de tar beslut om vad som ska ske med denne.
Exempelvis –
- om den ska kremeras eller jordbegravas?
- Vilka kläder denne ska ha på sig?
- vem eller vilka som ska ta hand om kroppen?
- när och var denne ska urn sättas, strös eller begravas?
Vi på Södertörns Begravning vet att det är både svårt och tungt att ordna med en begravning/minnesceremoni. Dels ska du ta hand om allt det praktiska efter ett dödsfall och sedan ta hänsyn till den avlidnes, anhöriga och dina egna önskemål kring hur en eventuell ceremoni ska gå till. Vi på Södertörns Begravning vill uppmärksamma er på att det inte finns något rätt eller fel. Ibland har den avlidne haft egna tankar och önskemål, då ska dessa önskemål följas så långt som möjligt. Ibland har det inte varit möjligt att ta reda på vad den avlidne önskade och då är det upp till er anhöriga att planera. Mycket går det att köpa sig fri från, men det kan bli kostsamt. Ibland kan du behöva betala mer för saker som inte skulle kosta så mycket. Tala med anhöriga och efterlevande, ceremonin är – enligt oss på Södertörns Begravning – även till för er efterlevande. Vad behöver ni för att kunna ta farväl och för er sorgeprocess?
Det är vanligt att ha borgerliga begravningar i kapell och då ringer du församlingen och hör efter vilka datum som är lediga. Därefter ringer du hemkommunen för den avlidne och stämmer av om officianten kan bokas samma datum och tid. Det är vanligt att officianten önskar träffas men går också ofta bra med telefonkontakt och mail.
Önskar du anordna en borgerlig begravning i en annan lokal än ett kapell, så är även det fullt möjligt. Kanske vill ni samlas i en föreningslokal eller på en restaurang. Ring ansvarig för lokalen och fråga. Glöm inte att även stämma av med officianten att det passar denne.
Du kan även anlita en begravningsbyrå om du inte önskar anordna begravningen själv.
Ja, du kan ansöka om tillstånd för utlandstransport hos Skatteverket.
Titeln på den som håller i begravningsakten heter officiant. Vem som helst kan vara officiant men de flesta föredrar någon med erfarenhet. Den avlidnes hemkommun kan ofta ställa upp med en erfaren officiant kostnadsfritt, ring och hör efter. En präst är officiant.
Nej, man kan välja en borgerlig begravning i exempelvis kapell som lånas av kyrkan vanligtvis kostnadsfritt. För att kunna ha en präst som genomför ceremonin måste den avlidne ha varit medlem i Svenska kyrkan.
Ja, det finns inget tvingande i att ha en begravningsceremoni men vi på Södertörns Begravning uppmuntrar att ha en minnesceremoni för att det ofta är en del av sorgeprocessen och ett sista farväl som nära och kära, även vänner och kollegor kan komma att uppskatta. Hur man utformar begravningsceremonin är upp till anhöriga att bestämma. Dock ska hänsyn alltid tas till den avlidnes egna önskemål.
Om det inte finns tillräckligt med pengar i dödsboendet för en begravning så kontaktar ni den avlidnes hemkommun. Det kan bli aktuellt om det till exempel finns mer skulder än tillgångar. Kommunen kan i vissa fall ge bistånd till begravningskostnader.
Efter överenskommelse med det aktuella krematoriet så kan man närvara vid kremeringen. Var ute i god tid.
Vi på Södertörns Begravning vill dock uppmärksamma er om att det kan vara en starkt känslomässig upplevelse att närvara vid en kremering. Vi rekommenderar er därför att noga ha tänkt igenom ert beslut.
Södertörns Begravning är en miljövänlig begravningsbyrå. Därför har vi enbart miljövänliga kistor och urnor. Vår billigaste kista kostar 7.200 kr och är gjord av svensk certifierad furu.
Ja och nej. Enligt svensk lag ska den avlidna personen som ska transporteras eller kremeras ligga i en kista. Detta med respekt för transport- och kremationspersonal men framförallt för den avlidnes skull. Den avlidne behöver sedan inte ligga i en kista under en ceremoni, det går lika bra med en urna. Om du väljer att anlita oss på Södertörns Begravning tillhandahåller vi transportkistor, kistor och urnor.
Först och främst så är det marknad och efterfrågan som sätter priser. I Sverige finns i nuläget (år 2024) enbart 2 snickerier som tillverkar begravningskistor.
Södertörns Begravning är en miljövänlig begravningsbyrå och tillhandahåller därför enbart miljövänliga kistor. Det ska vara enkelt att vara miljövänlig.
Ja absolut! Det som är viktigt att tänka på är att måtten kan variera men vanligt är att krematoriet kan ta emot en kista med måtten 60cm bred, 60cm hög och 210cm lång. Du behöver vara en tät konstruktion med fastskruvat lock. Minst 20cm från botten och upp på sidorna ska vara fukt säkrat med till exempel plast på insidan. Madrass, täcke och kudde är tillval men är mycket vanligt i Sverige. Sedan är det viktigt att det är en slät undersida och att den har sex stycken tassar som är 5 cm höga och sitter i kanterna. Dessa är ett måste för att det ska passa i krematoriet.
Om du väljer att bygga din kista själv, så rekommenderar vi på Södertörns Begravning att ni kontaktar det aktuella krematoriet för att stämma av byggmåtten med mera.
Ring oss om du vill veta mer
En urna kan kosta från noll kronor till några tusen. Det beror helt på vad ni önskar.
Om det är en urna som ska vara med i ceremonin blir det ibland ingen kostnad alls då samtliga krematorier skickar med wellpapp-urna som är godkända att urnsättas med. Under ceremonin finns ofta en fin låne urna som tillhandahålls av kapell och kyrkor. Prata med din församling för att höra vad som gäller för just er.
Alla våra urnor är miljöklassade och miljövänliga. Vi på Södertörns Begravning vet att låneurnor för ceremonier (kapell och kyrkor) tillhandahålls och är ofta stilrena och vackra. Sedan om begravningen ska ske i:
Askgravlund och urngrav är det ofta mer trivsamt att sänka ned en askpåse eller enklare förgänglig och miljövänligt urna än den medföljande returpapperspåse som annars medföljer från krematoriet.
Minneslund kommer krematoriet sprida askan utan anhörigas vetskap och den tillköpta urnan kommer därmed inte användas. Södertörns Begravning avråder från att köpa in en urna för minneslund utan att använda låneurna för ceremonin.
Ring oss så berättar vi mer.
Ja absolut! En sådan ceremoni kallas akt med urna. Södertörns Begravning – En miljövänlig begravningsbyrå har enbart miljövänliga urnor just för miljövänlig begravning.
Ja, det finns generellt sätt 3 sorters begravningsurnor.
- Vanligaste modellen är gjord av så kallad förgängligt material det vill säga att den förmultnas efter en tid och är därav miljövänlig.
- Urna tillverkad av glas, keramik, koppar/mässing med flera. Det är alltså urnor som inte förmultnar och är ofta tillverkad för att kunna förvaras i kolumbarium eller urnmur, en typ av tillsluten urnförvaring oftast ovan mark på kyrkogårdar. Men alla kyrkogårdar har inte det.
- Spridningsurna för vatten. Denna är antingen utrustad med en lucka i botten som går att öppna när urnan är sänkt i vatten eller så finns formpressad sandurna som löser upp sig i vattnet under ceremonin.
Javisst, är du någorlunda händig så kan du limma ihop eller svarva en behållare som inrymmer ca 5L och kan förseglas, för att ha vid ceremonin.
Ja, det får du. Om du vet vilken begravningsplats som ska användas kan du ringa och stämma av vilka material urnan får ha. Men vanligtvis är trä att föredra med ett lock som har skruvar eller pluggar och att volymen är 5 L. Tänk på att materialet behöver vara förgänglig, det vill säga att den bryts ned med tiden.
Blommor bidrar mycket under en akt med urna. Något som är alltmer vanligt är urnkransar som omfamnar urnan under ceremonin. Dessa blomarrangemang går självklart att beställa online men även efter samtal med en florist. Södertörns Begravning har ett samarbete med Syster Blom som är mycket lyhörd.
Södertörns Begravning har kunniga ceremonivärdar som säkerställer att allt är på plats innan ceremonin.
Önskar ni inte anvädnda begravningsbyrån gäller detta:
Anhöriga har tillgång till ceremonilokalen under minst 1 timme innan ceremonin för att kunna iordningställa ljuslyktor, blommor, kläder, AIK-halsduken eller annat som ger känslan av vem som ska begravas. Tips är att ta kontakt med kyrkovaktmästaren eller den som ansvarar för lokalen om att kunna komma någon dag innan för att prova ta med några artiklar som skulle kännas viktiga för stunden.
Om den avlidne ska begravas i en urngrav väljer man ofta att även beställa en gravsten. En gravsten kan vara stående eller liggande. Det finns flera olika typer av gravstenar att välja mellan. Den lokala begravningsbyrån kan vara behjälplig men det går lika bra att kontakta ett privat företag som tillhandahåller gravstenar. Om ni beställer via Internet finns det bra chanser att kunna få en personlig gravsten med hög kvalité.
För att välja gravplats ska du kontakta kyrkogårdsförvaltningen.
Om den avlidne ska sänkas ner i en askgravlund finns det ofta möjlighet att beställa en namnskylt där namn, födelsedatum och dödsdag kan graveras in. Tala med kyrkogårdsförvaltningen.
Länsstyrelsen utfärdar tillstånd efter godkänd ansökan. https://www.lansstyrelsen.se/stockholm/bo-och-leva/livshandelser/begravningar/sprida-ut-aska.html
Det är Länsstyrelsen som avgör om det är lämplig plats att sprida aska på. Exempel på spridningar som ofta anses olämpliga är luftspridning nära bostäder, sjöbegravning i vattendrag med vattenskyddstäkt. På länsstyrelsens hemsida går att läsa mer om hur du gör en ansökan.
Praxis är 300 meter från land alternativt 300 meter från bebyggelse. Läs mer här
https://www.lansstyrelsen.se/stockholm/bo-och-eva/livshandelser/begravningar/sprida-ut-aska.html
Ja, gosedjur får skickas med både vid jordfästning och kremering.
Likbil är en kisttransport medan i en bårbil ligger den avlidne på en bår. Det är oftast bårbil även kallad politibil som hämtar i hemmet eller från sjukhuset.
Efter döden genomgår kroppen olika stadier av nedbrytning, för att slutligen återvända till jorden.
Hospicevård är vård i livets slutskede som ges till individer med dödliga sjukdomar, medan palliativ vård fokuserar på att lindra symtom och förbättra livskvaliteten för personer med allvarliga sjukdomar.
Olika religioner har olika uppfattningar om döden och livet efter detta, allt från reinkarnation till himlen eller helvetet till andlig befrielse.
Tänk på den avlidnes önskemål, välj en begravningsbyrå, besluta om begravning eller kremering, planera ceremonin och meddela vänner och familj.
Välj mellan traditionella gravplatser, kremeringsnischer, spridda trädgårdar eller miljövänliga begravningsalternativ baserat på personliga preferenser och övertygelser.
Kostnader för begravning varierar beroende på faktorer som plats, typ av tjänst och ytterligare arrangemang, med genomsnittliga kostnader som sträcker sig från några tusen till tiotusentals kronor.
Ja, du kan i förväg planera din egen begravning för att säkerställa att dina önskemål genomförs och lätta på bördan för dina nära och kära.
I de flesta fall regleras skulder från dödsboet och eventuella kvarstående skulder kan frigöras.
Samla in viktiga dokument, meddela banker och fordringsägare, reglera utestående räkningar och fördela tillgångar enligt den avlidnes vilja eller juridiska riktlinjer.
Hedra en älskads minne genom minnesgudstjänster, donationer till välgörande ändamål, plantera träd, skapa minnesfonder eller dedikera plaketter eller bänkar.
Vanliga tecken på förestående död inkluderar minskad aptit, andningssvårigheter, förvirring och tillbakadragande från social interaktion.
Registrera dödsfallet hos de lokala myndigheterna, skaffa ett dödsbevis och följ alla juridiska förfaranden som krävs i din jurisdiktion.
Efter döden genomgår kroppen olika stadier av nedbrytning, för att slutligen återvända till jorden.
Registrera dig som organdonator, diskutera dina önskemål med din familj och samtyck till organdonation vid dödsfall för att potentiellt rädda liv genom transplantation.
Ett livstestamente är ett juridiskt dokument som beskriver dina vårdpreferenser i händelse av att du blir arbetsoförmögen, vilket säkerställer att dina önskemål uppfylls.
Använd åldersanpassat språk, var ärlig och rak, uppmuntra frågor och ge barn trygghet och tröst när de diskuterar döden.
Klä dig konservativt och respektfullt i mörka eller dämpade färger, undvik prålig eller avslöjande klädsel, för att visa vördnad för den avlidne och respekt för den sörjande familjen.
Respektera kulturella och religiösa traditioner genom att iaktta lämpliga seder, ritualer och etikett under begravningsceremonier och minnesgudstjänster.
Erkänn dina känslor, planera en meningsfull hyllning eller minne, sök stöd från nära och kära och ta dig tid att reflektera över omhuldade minnen.
En borgerlig begravning är en begravningsgudstjänst som inte inkluderar religiösa inslag och som är skräddarsydd efter personliga preferenser och övertygelser.
I en borgerlig begravning finns det inga religiösa ritualer eller böner, vilket möjliggör en mer personlig och sekulär ceremoni.
En borgerlig begravning förrättas vanligtvis av en celebrant eller officiant som hjälper till att planera och genomföra ceremonin enligt önskemål från den avlidne och deras familj.
En borgerlig begravningsgudstjänst kan innefatta musik, uppläsningar, tal och hyllningar för att hedra och fira den avlidnes liv.
Ja, vem som helst kan välja att ha en borgerlig begravning oavsett deras religiösa tillhörighet eller övertygelse.
En borgerlig begravning kan äga rum på olika platser, till exempel en kyrkogård, krematorium, begravningsbyrå eller utomhusmiljö som familjen valt.
Kontakta en begravningsbyrå eller en officiant som är specialiserad på borgerliga begravningar för att diskutera arrangemang och preferenser för tjänsten.
En borgerlig begravning möjliggör en mer personlig och inkluderande ceremoni som återspeglar den avlidnes värderingar, övertygelser och liv utan religiösa begränsningar.
Sök online efter officianter eller kontakta din hemkommun.
Ja, familjer kan anpassa en borgerlig begravningstjänst med musik, uppläsningar, foton, videor och andra meningsfulla element som speglar den avlidnes liv.
Borgerliga begravningar kan vara billigare än religiösa begravningar eftersom de ofta involverar färre traditionella element och kan skräddarsys för att passa en rad budgetar.
Längden på en borgerlig begravningstjänst kan variera beroende på familjens preferenser men varar vanligtvis mellan 30 minuter och en timme.
Ja, borgerliga begravningar hålls vanligtvis för personer som väljer kremering som sin föredragna metod för disposition.
Ja, borgerliga begravningar kan inkludera en gravtjänst på kyrkogården där den avlidne läggs till vila.
Gäster uppmuntras vanligtvis att klä sig respektfullt i klädsel som är lämpliga för tillfället, till exempel avslappnad eller högtidlig klädsel.
Skicka ut inbjudningar eller meddelanden via e-post, sociala medier eller traditionell post för att informera vänner och familj om datum, tid och plats för tjänsten.
Ja, borgerliga begravningar kan ordnas för individer i alla åldrar, inklusive dödfödda barn och spädbarn.
Välj uppläsningar och musik som är meningsfulla och reflekterar den avlidnes liv, intressen och personlighet.
Ja, borgerliga begravningstjänster kan vara miljövänliga alternativ, med alternativ som miljövänliga kistor, biologiskt nedbrytbara urnor och naturliga begravningsplatser.
Ja, familjer kan införliva kulturella traditioner och seder i en borgerlig begravningstjänst för att hedra deras arv och identitet.
Gästerna kan ta med sig blommor, fotografier eller minnen att placera på gravplatsen eller visa upp under gudstjänsten som en hyllning till den avlidne.
Borgerliga begravningstjänster kan vara öppna för allmänheten eller begränsade till nära familj och vänner, beroende på den avlidnes och deras familjs preferenser.
Ja, familjer kan ordna livestreaming av en borgerlig begravningstjänst så att fjärrdeltagare kan delta i ceremonin virtuellt.
Följ lokala riktlinjer och restriktioner angående sammankomster och folkhälsoprotokoll för att säkerställa säkerheten för deltagare under gudstjänsten.
Ja, familjer kan bjuda in vänner, släktingar eller andra individer att tala eller framföra musik eller uppläsningar under den borgerliga begravningsgudstjänsten.
Begravningsbyråer och celebranter som erbjuder borgerliga begravningstjänster ger ofta vägledning, stöd och resurser för att hjälpa familjer att planera och anpassa tjänsten efter deras önskemål.
Kyrkobegravningar i Sverige förrättas vanligtvis av en präst eller präster i Svenska kyrkan.
För att ordna en kyrklig begravning, kontakta den lokala församlingen eller kyrkokontoret för att diskutera arrangemang, inklusive datum, tid och detaljer för gudstjänsten.
Kyrkans begravningar inkluderar ofta religiösa ritualer som böner, skriftläsningar, psalmer och välsignelser ledda av det tjänstgörande prästerskapet.
Ja, individer av någon religiös tillhörighet eller trossystem kan ha en kyrklig begravning i Sverige, även om vissa religiösa seder kan iakttas.
Välj uppläsningar och musik som är meningsfulla och reflekterar den avlidnes liv, intressen och personlighet.
Välj uppläsningar och musik som är meningsfulla och reflekterar den avlidnes liv, intressen och personlighet.
Ja, borgerliga begravningstjänster är inkluderande och kan anpassas för att tillgodose människor av alla trosuppfattningar, övertygelser och bakgrunder.
Ja, borgerliga begravningar väljs ofta ut av personer som identifierar sig som ateister eller agnostiker och föredrar en sekulär ceremoni.
Kostnaden för en kyrklig begravning i Sverige varierar beroende på faktorer som plats, tjänster som tillhandahålls och eventuella ytterligare arrangemang som familjen efterfrågar.
En kyrklig begravningsgudstjänst i Sverige varar vanligtvis mellan 30 minuter och en timme, beroende på församlingens seder och traditioner.
Ja, familjer kan anpassa en kyrklig begravningsgudstjänst genom att välja musik, uppläsningar och andra element som speglar den avlidnes liv och tro.
Gäster som deltar i en kyrklig begravningsgudstjänst i Sverige förväntas vanligtvis klä sig konservativt och respektfullt, ofta i mörka eller dova färger.
Ja, familjer kan diskutera sina preferenser för religiösa seder eller traditioner med det tjänstgörande prästerskapet att införliva i kyrkans begravningsgudstjänst.
Ja, familjer kan ordna en mottagning eller samling i en kyrksal eller annan plats efter begravningsgudstjänsten för att ge kondoleanser och stöd.
Kyrkor i Sverige erbjuder ofta stödtjänster, rådgivning och själavård till familjer som planerar en begravning, inklusive hjälp med begravningsarrangemang och dödsfallsstöd.
Ja, Svenska kyrkan iakttar olika gravsed och traditioner, inklusive böner för den avlidne, välsignelser och skriftläsning.
Ja, individer av alla trossystem kan ha en kyrklig begravningsgudstjänst i Sverige, även om det religiösa innehållet kan anpassas för att passa deras tro.
Kontakta det lokala församlingskontoret eller Svenska kyrkans hemsida för att hitta information om kyrkor och begravningstjänster som finns i ditt område.
En kyrklig begravning inkluderar religiösa element och ritualer som utförs av präster, medan en civil begravning är sekulär och skräddarsydd efter personliga preferenser utan religiöst innehåll.
Ja, kyrkor i Sverige erbjuder begravningstjänster för individer i alla åldrar, inklusive dödfödda barn och spädbarn, med medkänsla och lyhördhet.
Kyrkan ger kontinuerligt stöd och själavård till sörjande familjer efter en begravning, och erbjuder rådgivning, stödgrupper och minnesgudstjänster.
Många kyrkor i Sverige har egna kyrkogårdar eller anvisade gravplatser där medlemmar i församlingen kan bisättas.
Ja, familjer kan diskutera sina preferenser för psalmer eller religiös musik med det tjänstgörande prästerskapet för att införlivas i kyrkans begravningsgudstjänst.
Ja, kyrkor i Sverige erbjuder begravningstjänster för individer i alla åldrar, inklusive dödfödda barn och spädbarn, med medkänsla och lyhördhet.
Ja, många kyrkor i Sverige erbjuder livestreamingtjänster för begravningsgudstjänster, vilket gör att fjärrdeltagare kan delta virtuellt.
Ja, böner och välsignelser reciteras ofta under en begravningsgudstjänst i kyrkan för att erbjuda tröst, frid och andligt stöd till den sörjande familjen och vännerna.
Familjer kan hedra minnet av en nära och kära efter en begravningsgudstjänst i kyrkan genom minnesdonationer, plantering av träd, skapa minnesfonder eller tillägna plaketter eller bänkar.
Kyrkor i Sverige har olika föreställningar om döden och livet efter detta, vilket kan innefatta begrepp som uppståndelse, evigt liv och andlig återförening med nära och kära.
Ja, familjer kan begära specifika religiösa symboler eller artefakter för en kyrklig begravningsgudstjänst, såsom kors, ljus eller religiösa texter, för att hedra den avlidnes tro och övertygelse.
Att hantera sorg och saknad efter en kyrklig begravningsgudstjänst innebär att söka stöd från nära och kära, engagera sig i egenvårdsaktiviteter och finna tröst i religiösa eller andliga övertygelser.
Ja, olika kyrkor och samfund i Sverige kan ha unika gravsed eller ritualer som speglar deras religiösa traditioner och övertygelser, som iakttas med vördnad och respekt för den avlidne.
Kyrkor i Sverige har olika föreställningar om döden och livet efter detta, vilket kan innefatta begrepp som uppståndelse, evigt liv och andlig återförening med nära och kära.
Ja, många kyrkor i Sverige erbjuder livestreamingtjänster för begravningsgudstjänster, vilket gör att fjärrdeltagare kan delta virtuellt.
Att placera blommor eller ljus vid graven är en vanlig gravsed i Sverige som symboliserar minne, kärlek och respekt för den avlidne.
Många kristna tror på ett liv efter detta där själen döms och skickas till himlen eller helvetet utifrån ens tro och handlingar i livet.
Muslimer tror på ett liv efter detta där själar döms av Allah och skickas till antingen paradiset (Jannah) eller helvetet (Jahannam) baserat på sina gärningar och tro.
Judiska uppfattningar om livet efter detta varierar, men vissa håller fast vid idén om Olam Ha-Ba, en kommande värld där själar återförenas med Gud och lever i evig frid.
Hinduer tror på reinkarnation, där själen återföds till en ny kropp baserad på karma ackumulerad i tidigare liv, med det slutliga målet att uppnå moksha, eller befrielse från återfödelsens cykel.
Buddhister tror också på reinkarnation, men med målet att nå upplysning och bryta sig ur cykeln av lidande och återfödelse (samsara).
Sikher tror på reinkarnation och karma, med det yttersta målet att smälta samman med det gudomliga (Waheguru) och uppnå andlig befrielse (mukti).
Jainerna tror på reinkarnation och karma, där själens slutmål är att uppnå befrielse (moksha) från cykeln av födelse, död och återfödelse (samsara).
Bahá’íer tror på ett liv efter detta där själen utvecklas andligt i Guds närvaro, med det yttersta målet att närma sig det gudomliga
Shintos uppfattningar om livet efter detta varierar, men vissa håller fast vid idén om Yomi-no-kuni, ett dödsrike där själar bor efter döden.
Många indianstammar tror på ett liv efter detta där själen reser till andevärlden och återförenas med förfäder och naturandar.
? Forntida egyptier trodde på ett liv efter detta där själen genomgår dom inför Osiris och reser till Reeds Field (Aaru) eller genomgår en resa genom Duat.
Forntida greker trodde på ett liv efter detta där själar döms av Hades och skickas till antingen Elysian Fields (paradiset) eller Tartarus (helvetet).
Vikingar trodde på ett liv efter detta där krigare som dödats i strid förs till Valhalla av Valkyries, medan andra reser till Hels underjordiska rike.
Taoister tror på ett liv efter detta där själen genomgår dom och reinkarneras utifrån sin karma, med målet att uppnå harmoni med Tao.
Zoroastrianer tror på ett liv efter detta där själar döms av Ahura Mazda och skickas till antingen himlen (Garothman) eller helvetet (Duzakh) baserat på deras gärningar.
Wiccans tror på ett liv efter detta där själen reser till Sommarlandet, ett rike av vila och reflektion innan reinkarnationen.
Många afrikanska kulturer tror på ett liv efter detta där förfäder vakar över och vägleder de levande, med ritualer och erbjudanden som hedrar deras andar.
: Konfucianska uppfattningar om livet efter detta varierar, men vissa ansluter sig till idén om förfäders vördnad och fortsättningen av familjens släktlinje genom ättlingar.
Shamaner tror på ett liv efter detta där själar reser till andevärlden, guidade av shamaner och andar, och kan återvända för att hjälpa de levande som förfäders andar.
Druider tror på ett liv efter detta där själen reser till den andra världen, en värld av andlig tillväxt och förbindelse med naturen, innan reinkarnation eller förening med det gudomliga.
Vattenkremering används i vissa delstater i USA men även i Mexico och i Australien. Kroppen tryckkokas i en vattenlösning med lut och salt. Metoden är inte godkänd i Sverige.
Det finns komposteringsmetoder av kroppen som används i olika delar av världen, Men ingen metod är godkänd att användas i Sverige i nuläget.
En grön begravning har alltid målsättningen att vara så miljövänlig som möjligt. Både kista och urna ska vara biologiskt nedbrytbara.
Absolut. Alla Södertörns Begravning’s kistor är miljöklassade.
Genom att minimera resursförbrukning, minska föroreningar och stödja ekosystemens hälsa främjar gröna begravningar hållbarhet och ökar medvetenheten om miljöfrågor.
Gröna begravningar kan vara billigare än traditionella begravningar, eftersom de ofta innebär färre kostnader som balsamering, utarbetade kistor eller betongvalv.
Ja och nej.
Vid jordfästning läggs kroppen ned i jorden med en nedbrytbar kista utan stor energiåtgång. Enkelt sett skulle det väl vara det som är mest miljövänligt. Men i dagsläget använder vi våra kroppar till utsmyckning som tatueringar och implantat samt vi reparerar våra kroppar med i allt större utsträckning med beständiga material såsom rostfritt och titan De sistnämnda är metaller som inte kan återanvändas vid jordfästning utan enbart vid kremation. Dessutom visar statistik att ca 2 ton kvicksilver (en av de farligaste miljögifterna som finns) finns fortfarande kvar i tandlagningar amalgam. Om personer med dessa lagningar inte kremeras på ett krematorium med rökgasfiltrering utan grävs ned i jorden är miljöpåverkan större. Därtill har vi ofta erhållit mediciner som kan lagras i kroppen under längre tid och som också har negativ inverkan på miljön.
Å andra sidan används energi vid kremering men eftersom krematorierna har hårda miljökrav på sig släpper därför ut mindre och samlar upp farliga föreningar i filtrering. Samt proteser av rostfritt och titan återvinns för miljöns skull.
I dagsläget finns inte forskningssvar som bedömt vilken metod som är mest miljövänlig.
Ja, borgerliga begravningar väljs ofta ut av personer som identifierar sig som ateister eller agnostiker och föredrar en sekulär ceremoni.
Begravningsdikter tjänar till att uttrycka känslor, hedra den avlidne och ge tröst till sörjande under sorgeprocessen.
Nej, begravningsdikter kan variera mycket i ton och tema. Medan vissa kan framkalla känslor av sorg, firar andra livet och arvet från de avlidna med glädje och tacksamhet.
Begravningsdikter väljs ofta ut av familjemedlemmar eller nära vänner till den avlidne. De kan välja dikter som speglar den avlidnes personlighet, övertygelse eller intressen.
Ja, vanliga typer av begravningsdikter inkluderar hyllningar, andliga verser och personliga dikter skrivna speciellt för tillfället.
Ja, begravningsdikter kan vara religiösa, hämtade från heliga texter eller psalmer, eller världsliga, som återspeglar mer universella teman av kärlek, förlust och hågkomst.
Ja, olika kulturer och etniciteter kan ha specifika traditioner eller preferenser när det gäller begravningsdikter. Det är viktigt att respektera och respektera dessa kulturella nyanser när du väljer dikter.
Tänk på den avlidnes personlighet, övertygelse och intressen, såväl som de känslor du vill förmedla. Utforska diktsamlingar, onlineresurser eller rådfråga en begravningsbyrå för vägledning.
Ja, beroende på längden och formatet på begravningsgudstjänsten kan flera dikter reciteras för att fånga olika aspekter av den avlidnes liv och karaktär.
Absolut. Att skriva en personlig begravningsdikt kan vara en djupt meningsfull hyllning till din älskade, som fångar deras väsen och den inverkan de hade på ditt liv.
Det är viktigt att överväga den känslomässiga tonen och lämpligheten av dikten för tillfället. Respektfull leverans, adekvat förberedelse och lyhördhet för sörjandes känslor är viktiga överväganden.
Att närvara vid en begravning är ett sätt att hedra och visa respekt för den avlidne och stödja en sörjande anhörig under en svår tid.
Att närvara vid en begravning visar solidaritet med de sörjande och visar att du bryr dig om och känner med dem i deras förlust.
Att närvaravid en begravning hjälper människor att erkänna verkligheten i sin förlust och påbörja sorg & läkningsprocess.
Ja, det är viktigt att stödja de sörjande genom att närvara vid begravningen. Att närvara vid begravningen kan ge känslomässigt stöd till den avlidnes familj och vänner och påminna dem om att de inte är ensamma i sin sorg.
Ja, det är ett bra sätt att få ett avslut för den avlidnes familj och vänner. Att närvara vid en begravning kan ge ett avslut genom att acceptera döden och delta i avskedsceremonin.
Ja, det hjälper till att bevara minnet av den avlidne. Att närvara vid en begravning bidrar till det kollektiva minnet av den avlidne och håller deras arv vid liv i minnet hos efterlevande.
Ja, att närvara vid en begravning visar respekt för den avlidne och deras nära och kära, oavsett hur djup din relation till den avlidne var.
Ja, i högsta grad gör det. Att delta i en begravningsceremoni påminner oss om livets förgänglighet och hjälper oss att reflektera över våra egna värderingar, relationer och prioriteringar.
Att närvara vid en begravning anses i allmänhet vara en handling av medkänsla, men det kan finnas legitima skäl att inte närvara, t.ex. geografiskt avstånd, hälsoproblem eller tidigare åtaganden. I sådana fall är det fortfarande meningsfullt att uttrycka sitt deltagande och erbjuda stöd på andra sätt.
Kremering är ett flexibelt och miljövänligt alternativ till traditionell begravning och ger familjer möjlighet att skräddarsy begravningsarrangemang som passar deras preferenser.
Färre transporter, miljövänligare kistor används vanligtvis, mindre markpåverkan, mindre främmande material som ska brytas ned i jorden samt reningsprocesserna av
förbränningsgaserna i krematorierna är betydligt mer miljövänliga än nedgrävning av personer som har behandlats med mediciner under lång tid. Även av hänsyn till att metaller som används i ex höft och knäproteser kommer kunna tas tillvara på istället för att grävas ned.
Ja, minneslund är mer billigare än enskild grav. Detta för att man då slipper kostnaderna för kistor, urnor, gravvård och gravstenar.
Ja, kremering accepteras av många kulturer och religioner runt om i världen och är ett mångsidigt alternativ för att respektera olika traditioner och seder.
Ja, för många personer finns bandet till den avlidne fortfarande kvar. Det är mer att gestaltningen av den fysiska personen ändrat form.
Kremering är allmänt accepterat, men det är viktigt att vara medveten om kulturella eller religiösa övertygelser som kan påverka beslutsprocessen. Rådfråga religiösa eller kulturella ledare för vägledning om praxis som bör respekteras.
Ja, kremering är en hållbar lösning på problemet med brist på mark och minskar efterfrågan på kyrkogårdsplatser, vilket gör det till ett miljömässigt ansvarsfullt val för framtida generationer.
Ja, för många personer finns bandet till den avlidne fortfarande kvar. Det är mer att gestaltningen av den fysiska personen ändrat form.
Kremering är ett flexibelt och miljövänligt alternativ till traditionell begravning och ger familjer möjlighet att skräddarsy begravningsarrangemang som passar deras preferenser.
Här är de 10 vanligaste dikterna vid begravning
1, Ibland liksom hejdar sig tiden ett slag – Alf Henrikson
2, Vårt liv är en vindfläkt, en saga, en dröm – Nils Ferlin
3, Det är något bortom bergen – Dan Andersson
4, Engång skall du vara en av dem – Pär Lagerkvist
5, Jag skall gå genom tysta skyar – Dan Andersson
6, Det är vackrast när det skymmer – Pär Lagerkvist
7, Det gick en gammal odalman – Bo Setterlind
8, När mammor dör – Göran Tunström
9, Den dagen jag går för att ej vända åter – Roger Sörensen
10, Vad livet och stunden gav – Gunnar Ekelöf
Källa: Sveriges Begravningsbyråers Förbund
Kära vänner och familjemedlemmar,
Idag samlas vi för att hedra minnet av en enastående människa, en person som har berört våra hjärtan på så många sätt. Vi minns [Namn] inte bara för hans/hennes prestationer eller titlar, utan för den innerliga värme och kärlek han/hon spred omkring sig.
[Namn] var en strålande stjärna i våra liv, en som alltid förmådde lyfta våra själar med sitt varma leende och omtänksamma hjärta. hans/hennes närvaro var som en frisk vind genom en skog av vardagliga bekymmer, och hans/hennes ord var som musik för våra öron.
Vi minns [Namn] för hans/hennes outtröttliga vänlighet och generositet, för hans/hennes förmåga att se det bästa i varje människa och situation. Hans/hennes kärlek till livet var smittsam, och hans/hennes mod att möta utmaningar inspirerande för oss alla.
[Namn] lämnar efter sig ett arv av kärlek och medkänsla som kommer att leva vidare i våra hjärtan för alltid. Vi är djupt tacksamma för den tid vi fick spendera tillsammans och för de minnen vi bär med oss.
I dag tar vi farväl av [Namn] med en tung känsla av saknad, men också med tacksamhet för att vi fick äran att känna honom/henne och att ha haft honom/henne i våra liv. Må hans/hennes själ finna frid och må hans/hennes minne för alltid vara en källa till tröst och glädje för oss.
Tack, [Namn], för allt du har betytt för oss. Vi älskar dig och kommer alltid att minnas dig med en varm och kärleksfull hjärna.
Vila i frid, kära vän. Du kommer att vara djupt saknad, men aldrig glömd.
Direktkremation är en begravningstjänst som erbjuder enkelhet och kostnadseffektivitet för dem som söker ett mer avskalat alternativ till traditionella begravningar. Den här metoden innebär att den avlidnes kropp kremeras omedelbart efter dödsfallet utan någon ceremoni eller visning. Vanliga gravplatser är minneslunder.
Att förlora en nära anhörig är en svår tid, och kostnaden för en begravning kan vara betungande. Därför väljer många att leta efter billigare alternativ, som direktkremation. Genom att jämföra priser och utforska olika begravningsbyråers erbjudande kan man hitta en prisvärd lösning som passar ens budget. Södertörns Begravning är unik genom att erbjuda helt miljöanpassade lösning för ofta lägre pris än andra begravningsbyråer.
Enkel begravning utan ceremoni i Stockholm är ofta synonymt med direktkremation. Ett praktiskt alternativ för dem som önskar en minimalistic och okomplicerad begravning. Genom att avböja ceremoni och andra tilläggstjänster kan en direktkremation erbjuda ett mer avskalat och intimt sätt att ta farväl av den avlidne. Inte ovanligt askan sprids i minneslund samt närmast anhöriga samlas. Södertörns Begravnings direktkremation är helt miljövänlig och mycket prisvärt.
Att få veta var kostnader ligger i samband med direktkremation kan vara skönt. I Sverige har vi alla betalat begravningsavgiften där gravsättning och kremation ingår och alltså inte behöver betalas av anhöriga/dödsboet. Däremot har vi kostnader som transport, personal och material. Vi på Södertörns Begravning pressar priserna och erbjuder dessutom helt miljövänliga direktkremationer. Kolla på grundpaketet – det blir inga andra kostnader.
För dem som föredrar en mer privat och avskalad begravning är direktkremation ett attraktivt alternativ. Denna metod fokuserar på enkelhet och tillåter familjen att säga farväl på ett sätt som passar deras önskemål och behov bäst utan ceremoni.
I Sverige har vi betalat vår begravningsavgift oavsett trossamfund och därmed också kostnaden för gravsättning och kremation. Det kommer alltså inte kosta anhöriga/dödsboet att kremera den avlidne ej heller gravsätta denne.
Södertörns begravning erbjuder en rad olika alternativ för dem som överväger kremation som ett sätt att ta farväl av en älskad. Från enklaste begravningsformen direktkremation till mer omfattande ceremonier och minnesceremonier. Alla våra paket och tjänster är självklart miljövänliga och samtidigt prispressade jämfört med andra begravningsbyråer.
Kremationspaket erbjuder en praktisk och omfattande lösning för dig som vill ha en enkel och välplanerad begravning utan ceremoni. Dessa paket inkluderar allt från kistläggning och transporter samt miljövänlig kista. Ring så berättar vi på Södertörns Begravning mer.
I Sverige har vi betalat för vår egen kremation genom begravningsskatten. Det tillkommer alltså inga avgifter för varken kremation eller gravsättning. Södertörns Begravning är unik att kunna erbjuda enbart miljövänliga och billiga direktkremationer i Stockholm. Ring oss så berättar vi mer.
Kära vänner och familjemedlemmar,
Idag samlas vi för att hedra minnet av en enastående människa, en person som har berört våra hjärtan på så många sätt. Vi minns [Namn] inte bara för hans/hennes prestationer eller titlar, utan för den innerliga värme och kärlek han/hon spred omkring sig.
[Namn] var en strålande stjärna i våra liv, en som alltid förmådde lyfta våra själar med sitt varma leende och omtänksamma hjärta. hans/hennes närvaro var som en frisk vind genom en skog av vardagliga bekymmer, och hans/hennes ord var som musik för våra öron.
Vi minns [Namn] för hans/hennes outtröttliga vänlighet och generositet, för hans/hennes förmåga att se det bästa i varje människa och situation. Hans/hennes kärlek till livet var smittsam, och hans/hennes mod att möta utmaningar inspirerande för oss alla.
[Namn] lämnar efter sig ett arv av kärlek och medkänsla som kommer att leva vidare i våra hjärtan för alltid. Vi är djupt tacksamma för den tid vi fick spendera tillsammans och för de minnen vi bär med oss.
I dag tar vi farväl av [Namn] med en tung känsla av saknad, men också med tacksamhet för att vi fick äran att känna honom/henne och att ha haft honom/henne i våra liv. Må hans/hennes själ finna frid och må hans/hennes minne för alltid vara en källa till tröst och glädje för oss.
Tack, [Namn], för allt du har betytt för oss. Vi älskar dig och kommer alltid att minnas dig med en varm och kärleksfull hjärna.
Vila i frid, kära vän. Du kommer att vara djupt saknad, men aldrig glömd.