Här är en sammanfattning av viktiga regler och roller relaterade till testamenten och arv:
- Arv och testamentens giltighet: Lagens regler om arv avgör vad som kan testamenteras. Om giltigheten av ett testamente är oklar kan tingsrätten avgöra tvisten.
- Rätt till testamente: Myndiga personer kan skriva testamenten för att bestämma över sina ägodelar efter döden, men gifta personer och de med bröstarvingar måste följa särskilda regler.
- Bröstarvingars rättigheter: Bröstarvingar (barn, barnbarn etc.) har alltid rätt till hälften av sin arvslott, kallad laglott. Om testamentet kränker denna rättighet kan bröstarvingen begära jämkning.
- Process för jämkning: Jämkning av testamente måste begäras inom sex månader från det att bröstarvingen fick del av testamentet, antingen genom tillkännagivande till testamentstagaren eller genom att väcka talan vid domstol.
- Klandertalan: Arvingar som vill göra ett testamente ogiltigt kan väcka klandertalan inom sex månader efter att de fått del av testamentet.
- Rätt att väcka klandertalan: Klandertalan kan väckas av efterlevande make, arvsberättigade arvingar enligt den legala arvsordningen, eller av Allmänna arvsfonden om det inte finns någon efterlevande make eller släktarvingar.
- Testamentsexekutor: En person kan utses i testamentet för att förvalta dödsboet och se till att testamentets intentioner genomförs. Denna person kallas testamentsexekutor.
- Roll och ansvar för testamentsexekutorn: Testamentsexekutorn har ansvar för att skifta, dvs. fördela, arvet mellan de arvsberättigade. Om tingsrätten utser en boutredningsman, ges uppdraget i första hand till testamentsexekutorn om det inte finns skäl att förordna någon annan.
Dessa punkter ger en översikt över de grundläggande lagar och processer som styr hur testamenten hanteras och hur arv fördelas i Sverige.